Auteur Topic: Marktconform & bandbreedte in vrachtprijzen  (gelezen 2742 keer)

Ed Hartmann

  • Voorzitter LogoS online marktcalculatie
  • Forumbeheerder
  • Berichten: 335
  • Binnenvaart is dienstverlening !
    • Logos & Aandereis.nl
Marktconform & bandbreedte in vrachtprijzen
« Gepost op: 20 december 2013, 08:41:06 »
Het spel van vraag en aanbod.
De vrachtprijs op de vrije markt wordt bepaald tussen vraag en aanbod van lading en scheepsruimte. Dat is een deel van het principe dat marktconform wordt genoemd.
Binnenvaart ondernemers hebben te weinig of geen informatie over ladingstromen en beschikbaarheid van schepen. Daardoor is deze groep niet in staat in prijsonderhandelingen voor een nieuwe reis een "partner" te zijn die weet waar het over gaat. Bevrachters en verladers hebben deze informatie wel. Deze partijen zijn dus wel in staat om het spel met de benodigde kennis te spelen.

Marktconform?
In het schema is te zien hoe er vanuit een "gemiddelde" markt balans een prijsniveau boven en onder dit gemiddelde zich aftekent. Deze ruimte noemen we de bandbreedte. Dat is een speelveld waarin binnenvaart ondernemers afhankelijk van de druk op de markt een vrachtprijs kunnen bedingen. Het is voor deze groep dus noodzaak om te weten wat er speelt!

De bandbreedte onder de loep.


Dankzij internet en een slim beoordeling systeem via het persoonlijke account is de ondernemer die hiervan gebruik maakt in staat om realtime op het traject of per markt deelgebied te beoordelen hoe er is betaald.
De boodschap is eenvoudig. Gaat u met de beschikbare informatie voor een prijs van 4,75 p.t. aan de bovenkant van de bandbreedte of neemt u voor 4,15 p.t. genoegen met minder?
 
De rol van de reisberekening.
Eigenlijk is de naam reisberekening verkeerd. Door het invoeren van reis gegevens  toont het programma direct de resultaten. Met het invoeren van 4 reisgegevens heeft u al een beeld van de markt! Via de LogoS indexwaardering vergelijkt u direct uw eigen reis t.o.v. het traject of de markt.
Daarmee kan er al tijdens de onderhandelingen worden beoordeeld of de reis aan de onder- of bovenkant van de markt zit.

Overtuigingskracht!
Realtime informatie en structuur geeft de ondernemer tijdens de onderhandelingen overtuigingskracht!
Alleen als veel binnenvaart ondernemers veel vertrouwelijke informatie geanonimiseerd met elkaar willen delen ontstaat er een krachtig informatieplatform. Daarmee vullen we het nu nog mistige gebied van vrije marktprijzen in. Daar gaat transparantie bij LogoS om!

Hoe dit in z'n werk gaat is te lezen in de overige artikelen in de online LogoS leergang op dit forum.
Wat wij onder "marktconform" verstaan is te lezen via een klik op de volgende link: wat verstaan wij onder marktconform?
« Laatst bewerkt op: 06 januari 2014, 10:36:30 door Ed Hartmann »
Goede vaart gewenst